Salı, Ocak 22, 2008

SEMİH POROY'UN "FEKLAVYE" SERGİSİ (1 ŞUBAT - 11 ŞUBAT 2008)

"tiklayin lutfen Semih Poroy, Cumhuriyet gazetesinin Kitap ekinde yayımladığı haftalık çizgi-dizisi FEKLAVYE ile – başına geleceklerden habersiz – birkaç yıldır edebiyat dünyasına sataşıp duruyor."
Bu eserleri sergileyecek olan Schneidertempel böyle diyor web sitesinde...
Açılış töreni 31 Ocak'ta yapılacak Sergi 11 Şubat 2008'e kadar açık olacak.

(Adres için resme ya da başlığa tıklayablirsiniz.)

Prof.Dr. UFUK ESİN...

Türkiye'de 'arkeometri'nin başlamasına öncülük eden, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) şeref üyesi Prof. Dr. Ufuk Esin, son yolculuğuna uğurlandı...

Salı, Ocak 15, 2008

BANA ISLAK MAYONUZU GÖSTERİN!

Sevim Burak metinlerinden yola çıkan bir sahne gösterisi...

BENİMSE NEDEN HİÇ AĞLAMADIĞIM BİR SIRDIR
BU NE FEVKALADE FELSEFE
HAYATIMA ÜZÜLMEDİĞİM İÇİN KİM SUÇLU?

Sevim Burak-Yanık Saraylar

Çağdaş sahne gösterimleri üreten 22/11, ilk yapıtı olan "Bana Islak Mayonuzu Gösterin"i, İlk kez Mayıs 2007' de Garajistanbul'da sahnelenmişti. Topluluk aynı yapıtı çağdaş sanat oluşumlarının yeni mekânı Santral İstanbul'da 24, 25,26 Ocak 2008'de yeniden sahneye koyuyor.

Handan Ergiydiren Özer önderliğinde kurulan ve dans, tiyatro, ses ve mimarinin etkileşimini yeniden yorumlayan 22/11 (yirmiikionbir) proje topluluğu, "Bana Islak Mayonuzu Gösterin" adlı eserde Zafer Aracagök'ün Sevim Burak üzerine, tamamlanmış ses tasarımı-müzik projesi "Yalvarırım Beyefendi Saatınız Kaçı Gösteriyor?" ile işbirliği yapıyor. Seda Temizer Yöntem'in tasarladığı sahnede her gece yeniden okunuyor Sevim Burak, her gece yeniden bozuluyor ve yeniden kuruluyor yazarın dünyası.

"Bana Islak Mayonuzu Gösterin" ne yalnızca fiziksel tiyatro ne de çağdaş dans kategorisine indirgenemiyor. 22/11 ekibi de bu yapının sınırlarının önceden belirlenmiş olmadığını, her gece kendilerinin ve birbirlerinin hayaletleriyle yüzleşerek Sevim Burak'ı yeniden okuduklarını ifade ediyor.

Koreograf Handan Ergiydiren Özer, gösterim boyunca dekor ve mimarinin de müdahil olduğu, devinim ve rejinin, bozulmalara, kazalara ve sapmalara açık bir tutum izlediğini anlatıyor. Seyirciyi "yok sayma"nın, içe dönük, her karesi ezberlenmiş bir gösterim sahnelemenin de kendisi için cazip olmadığını söylüyor. Ekip farklı art alanlardan gelen; dans, tiyatro, felsefe, tasarım kökenli yaratıcılardan oluşuyor.

22/11, projelerinde bu çeşitliliğin zenginliğini arıyor ve işbirliği içinde üretmenin çağdaş gösterim sanatlarının temel düşüncesi olduğuna inanıyor.

22/11 tiyatro, dans, tasarım ve sesin birleştiği yerde, zamanımızın anlatısını bulmaya çalışıyor. Şüpheci, sorgulayıcı, ezber bozucu tutumuyla, izleyiciye doğrudan ulaşmak ve bir 'farkındalık' duygusu yaşatmayı hedefliyor.
Ses Tasarımı: Zafer Aracagök
Birlikte yaratanlar ve gösterimciler: Misket Alkım – İlyas Odman – Zerçin Sönmez – Ufuk Şenel – Müge Yetişmen – Çağlar Yiğitoğulları
Dramaturji : Selda Öndül – Linda Stark
Sahne ve Işık Tasarımı: Seda Temizer Yöntem
Kostüm Tasarımı: Erkmen Savaşkan
Proje Asistanı: Tuğba Ayas

Web: http://www.yirmiikionbir.com/
e-posta: yirmiikionbir@gmail.com

Çarşamba, Ocak 02, 2008