Pazar, Temmuz 20, 2003

“4 önemli liste!”


Tarihi Kentler Birliği Van Buluşması’na katılan UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Arsın Aydınuraz kültürel ve doğal koruma konusunda dünyada 4 liste olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri verdi:

“Dünya Miras Komitesi yapılandırması içinde ilgili ülkeler tüm insanlık adına korunması gereken varlıkları deklare ederler ve daha sonra bunları korumayı taahhüt ederler. Türkiye de 9 tane varlık önerdi. Ama Pamukkale hariç diğer önerilenler çok somut varlıklardı. Diğer ülkelerde de bu böyle oldu. Bundan dolayı, somut olmayan mirasa yönelik ayrı bir liste oluşumuna gidildi. Dünya Miras Listesi ve Somut Olmayan Miras Baş Yapıtları Listesi diye iki liste oluştu. Türkiye ikincisiyle ilgili olarak “meddahlık” konusunda başvuru yaptı...
'Dünya Belleği Listesi' diye de bir liste var. Türkiye bu konuda da başvuru yaptı. Birinci öneri olarak Kandilli Rasathanesi El Yazmaları, ikinci olarak Boğazköy Tabletleri de listeye kaydoldu. Şimdi Süleymaniye Kütüphanesi El Yazmalarıyla uğraşıyoruz. ürkiye’de 9 kırmızı nokta (kültür varlığı) var. Ama burada doğal değerler -Pamukkale dışında- biraz unutulmuş. +. Liste de ('MAB- Man and Biosphere') Biyosfer Rezervi Listesi listesi... Türkiye’nin biosfer rezervi yok. Çok uğraştık ama niye yok anlayamıyoruz. Bizim yasal düzenlemelerimizde biyosfer tanımı yok. Sonuçta kültürle ilgili 4 liste var. Bunların hepsini gözönüne almamız gerekiyor."

Hiç yorum yok: