Kültür ve sanat ilintili web kaynakları, izlenimler, haberler...
Art and culture resources on the web...
- Avniye TANSUG
Salı, Aralık 23, 2008
"ISTANBUL PHOTO CONTEST"
Tebrikler...
:)
Cuma, Kasım 21, 2008
RASİM KONYAR'IN "ALŞİMİST FORMLAR" Sergisi
28 Kasım 2008'den itibaren 1 aylığına İstinye Park'taki Antik Sanat Galerisi'nde...
Şöyle diyor Konyar:
Alşimist Formlar derken...
Heykellerimi oluşturuken, çoğunlukla elle şekilllendirdiğim malzeme yerine, bu kez kendine özgü biçimi olan formları, çanları seçtim... Yuvarlaklığı, boyutları, yalınlığı, yıllardır içinde sakladığı zengin biçimi ile yıllardan beri hayranı olduğum çıngıraklı çanlar, yepyeni bir heyecanın kapısını araladı...
Kısıtlanmış formlarla çıkılan yolculukta, sadelikten çok sese geçerken, ortaya Alşimist Formlar çıktı...
Resim Kaynağı: Lebriz.Com'da Rasim Konyar Atelyesi
Pazar, Ekim 12, 2008
J.F.RAUZIER ve HİPER-FOTOĞRAFLAR: "İdeal Kütüphane"
Cuma, Ağustos 15, 2008
EMINE SARI'NIN JAPONYA BAŞARISI
Finale kalan tek yabancı olan Hatay doğumlu 34 yaşındaki Emine Sarı altı dil biliyor. Kurallar bakımından 'American Idol' yarışmasına benzeyen yarışmanın finaline Japonya'nın her yerinden en iyi sesler katılıyor.
Ayrıntılar burada:EMINE SARI | music
Cumartesi, Ağustos 02, 2008
Ekavart.tv Türkiye'nin ilk çevrimiçi sanat televizyonu yayında...
Dünyanın dört bir köşesinden sergiler, sanat etkinlikleri, röportajlar, sanat fuarları ve sanat festivalleri bir ''tık''la karşınızda!
Yayınlanmasını istediğiniz sanat etkinliklerinin video çekimlerini cd içinde Ekavart.Tv'ye gönderebiliyor ya da internet sitesine kendiniz yükleyebiliyorsunuz...
Cuma, Temmuz 11, 2008
ÜÇ BOYUTLU GUERNICA
http://guernica.lena-gieseke.com/movie.html
Pazar, Temmuz 06, 2008
SANAL MÜZE BİLGİ YARIŞMASI
Katılımcılardan Gökçe ALTUNAY, Melike YILDIRIM ve Hüseyin CEYLAN 10 sorunun tümünü doğru yanıtlamış ve 3 ciltlik ECZACIBAŞI SANAT ANSİKLOPEDİSİ kazanmışlar.
Yeni yarışmada 10 sorunun tümüne doğru cevap veren ilk 3 yarışmacıya 3 ciltlik Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi, diğer 7 başarılı yarışmacıya ise 60 YIL 60 SANATÇI Sergisi Kataloğu verilecekmiş...
Çarşamba, Haziran 25, 2008
ALİ PÜSKÜLLÜOĞLU ARAMIZDAN AYRILMIŞ:..
Cuma, Mayıs 02, 2008
Pangea Day, İstanbul’da, Sultanahmet'te!
10 Mayıs 2008 tarihinde, Kahire, Dharamsala, Kudüs, Kigali, Londra, New York, Ramallah ve Rio de Janeiro’dan canlı bağlantı ile gerçekleşecek Pangea Day etkinliği, tüm dünya ile aynı anda İstanbul’da izlenebilecek. İstanbul organizasyonu İltek tarafından yapılan Pangea Day, 10 Mayıs 2008 Cumartesi Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleşecek. Katılımın ücretsiz olacağı etkinlik saat 21:00’de başlayacak.
4 saat sürecek etkinlikte, “dünya için dünyanın yaptığı 24 kısa film” gösterilecek. 100’den fazla ülkenin sunduğu 2500 çalışma arasından seçilen bu filmler, “dünyayı diğer insanların gözünden göstermeyi” amaçlayan çok özel yapımlar. Filmlerin yanı sıra, vizyoner konuşmacıların ve canlı müzik performanslarının yer alacağı etkinlikte, Ürdün Kraliçesi Nur, dünyanın en ünlü kadın savaş muhabirlerinden Christiane Amanpour, Bob Geldof ve İran’ın rock yıldızı Hypernova gibi isimler olacak. Pangea Day, internet, televizyon, dijital sinemalar ve cep telefonları aracılığı ile tüm dünyada canlı olarak izlenebilecek.
Pangea Day , her yıl Kaliforniya Monterey’de düzenlenen TED konferansının 2006 yılı ödül sahibi, belgesel film yapımcısı Jehane Noujaim tarafından başlatılan bir organizasyon. Sinemanın ve görselliğin gücünü kullanarak, farklı kültürlerden milyonlarca insanı bir araya getiriyor. Daha iyi bir gelecek için, kendini dünyada fark yaratmaya adayan global bir topluluk oluşturmayı amaçlıyor.
Dünyanın sınırlarla, çatışmalarla, farklılıklarla bölündüğü bir yüzyılda diğer insanlarla ortak noktalarımız olduğunu unutabiliriz. Pangea Day,(Pangea, Dünya'da yaşam başladığında bütün kıtaların bir ada gibi birbirine birleşik haline verilen addır.) bununla başetme, filmin gücü sayesinde insanlara kendilerini başkalarında görme ve başka dünyaları tanıma yolunu açıyor.
Pangea Day ile ilgili ayrıntılı bilgi için: www.pangeaday.org
İletişim: Nazlı Kalmuk - İltek İletişim Hizmetleri (212) 231 40 40
Not: Bu etkinliğin Sultanahmet'te yapılmasını sağlayan Tarihi Yarımada İçin Eminönü Sivil Girişimi'ni kutlamak gerek!
Pazar, Nisan 27, 2008
KÜLTÜRE KARABUDA ÇIKARTMASI!
Gürel Yontan |
2008 Dünya Dans Günü ve Türkiye mesajları...
By Gladys Faith AGULHAS
______________________________________________________________
DÜNYA DANS GÜNÜ’NDE TÜRKİYE’DEN MERHABA!
Osman ŞENGEZER
Dil, din, ırk, renk, kültür, ayrımına karşı çıkan, hiçbir aracıya, çevirmene gerek duymayan, evrenseli yakalamış bir sanat dalı. İnsanı insana, insan bedeniyle anlatan, yorumlayan bir sanat.
İnanılmaz çok yönlülüğü, engin kültürü ve de insanlığı şaşırtan dehasıyla Atatürk
1936’da Ankara Devlet Konservatuvarını kurdurdu. Konservatuvarda bale de öngörüldüyse de, bu olgu 1950’de gerçekleşebildi. Türkiye’ye 1947’de gelen dünyanın on büyük bale otoritesinden biri olan Dame Rinette Valois 1948’de Yeşilköy’de Bale Okulu’nu kurdu. Sevgili “Madam” Türk balesini 100 yaşına kadar yalnız bırakmadı.
1950’de Ankara’ya taşınan Valois’in Devlet Konservatuvarı’nda bir avuç gençle başlattığı bayrak yarışı sürüp gitti. Avrupa’da yarım asır önce başlamış bu sanata hızla adapte oldu. Alt yapısı zengin bir folklör kültürüne dayanan insanımız bu oluşuma ayak uydurdu. İlk kuşak dansçılar uzun yıllar büyük uğraş vererek, bizde yeni bu sanat anlayışını yaygınlaştırdılar, anlattılar, sevdirdiler.
Devlet Tiyatroları bünyesindeki Opera Bölümü, uzun politik ve ekonomik uğraşlardan sonra ayrılıp Devlet Operası adını aldı. Baleye yakınlıyla bilinen, büyük opera adamı Aydın Gün, bu oluşumu yeterli bulmadı ve de Valois’nın katkılarıyla ismi değiştirilerek Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü kuruldu.
Yetişen yeni kuşaklar çoğalarak koreograf, besteci, notatör, öğretmen, repetitör sahne gerisi kadrolarını oluşturdular. Buna paralel olarak orkestralar kuruldu; müzikçiler çoğaldı, dekoratörler kostüm çizerleri bale için çalışmaya başladı. Yurt genelinde konservaturların sayısı arttı. Üniversitelere dans bölümleri eklendi; özel bale, dans okulları yaygınlaştı. Yayımlanan kitaplar, dergiler, düzenlenen sempozyumlar, belgesel filmler, yarışmalar bir güç oluşturdu. Eleştirmenleri, araştırma yazarlarıyla birleşip; ülke çapında bir “Dev” olarak nefes olmaya başladı. Politik ve siyasi çalkantıları ustalıkla atlatıp, kendi yolunda ustalığa, olgunluk çağına ulaştı. Doğal olarak ülke kültür politikalarında daha aşılacak çok virajlar bulunmakta. Ama bu potansiyel güç, bir çok çözüm geliştirecektir.
International Theatre Institute UNESCO - Uluslar arası Tiyatro Enstitüsü UNESCO 1982’den bu yana her 29 Nisan’da Dünya Dans Günü’nü kutluyor. Klasik balesiyle, modern dansıyla, tiyatro balesiyle, caz ve salon danslarıyla, folklör danslarıyla Dünya Dans Gününe “Merhaba!”.
Perşembe, Mart 20, 2008
SANATIN SAVAŞA DAYANILMAZ TANIKLIĞI...
A REUTERS Visual Project by Ayperi Ecer Karabuda - Jassim Ahmad
TR açıklama için tıklayınız.
"GOOD MORNING AMERICA" IRAN'DAKI SANAT BANKASINDA!
http://abcnews.go.com/Video/playerIndex?id=4369467
Önce bir kısa reklam izlettirseler de ardından gösterilen sanat eserlerini, onların saklanış biçimini, GMA muhabiri hatunun başındaki eşarbı, ... görmeye değer...
Cumartesi, Mart 08, 2008
AÇIK RADYO'YA SAHİP ÇIKMA GÜNLERİ...
Cumartesi, Şubat 16, 2008
ÖRSAN K.ÖYMEN'İN "SORBONNE" KONFERANSI
"Nietzsche ve Kuşkuculuk" başlıklı bir konferans verecek... (*)
"Assos'ta Felsefe"nin kurucusu Öymen'in bu konferansından önceki günlerde, Assos'ta da hayli ilginç bir program var:
16-17 Şubat 2008
Karl Marx'ın Felsefesi
16 Şubat Cumartesi
12:00 Oruç Aruoba: "Marx'ın Gözü"
15:00 Barış Parkan: "Komünizm: Başka Bir Algılayış"
18:00 Türker Armaner: "Marx ve Kendine Yabancılaşan 19. Yüzyıl"
20:30 Nazlıhan Restaurant'ta Akşam Yemeği
22:30 Uzun Ev'de Parti
17 Şubat Pazar
11:00 Sinan Özbek: "Marx Ekoloji Körü Mü?"
14:00 Çetin Türkyılmaz: "Marx Bir Anti-Hümanist Mi?"
(Bu içeriği buraya girmeme vesile olan Koray ÖZGEN'e teşekkür etmem gerek!/ A.T.)
-----------------------------------------
(*): The Paris Philosophy Forum
mercredi 20 février, 2008,
10h00-12h00
Örsan ÖYMEN, Professeur associé au Département de Philosophie de l’Université Yeditepe (Istanbul)
"Nietzsche and Scepticism"
Cette conférence sera prononcée en anglais
12, place du Panthéonsalle 216 (2e étage)
Çarşamba, Şubat 13, 2008
HÜSEYİN ALPTEKİN'İN ARDINDAN YAZILANLAR...
Acaba ardından yazılanlar da farklı bir "enstalasyon" mu oluşturmuştu, şikayet etmek ne kadar gerekliydi? diye düşündüm...
Salı, Ocak 22, 2008
SEMİH POROY'UN "FEKLAVYE" SERGİSİ (1 ŞUBAT - 11 ŞUBAT 2008)
Bu eserleri sergileyecek olan Schneidertempel böyle diyor web sitesinde...
Açılış töreni 31 Ocak'ta yapılacak Sergi 11 Şubat 2008'e kadar açık olacak.
(Adres için resme ya da başlığa tıklayablirsiniz.)
Prof.Dr. UFUK ESİN...
Pazartesi, Ocak 21, 2008
Prof. Dr. METİN SÖZEN'E "2007 KÜLTÜR BÜYÜK ÖDÜLÜ"
Salı, Ocak 15, 2008
BANA ISLAK MAYONUZU GÖSTERİN!
BENİMSE NEDEN HİÇ AĞLAMADIĞIM BİR SIRDIR
BU NE FEVKALADE FELSEFE
HAYATIMA ÜZÜLMEDİĞİM İÇİN KİM SUÇLU?
Sevim Burak-Yanık Saraylar
Çağdaş sahne gösterimleri üreten 22/11, ilk yapıtı olan "Bana Islak Mayonuzu Gösterin"i, İlk kez Mayıs 2007' de Garajistanbul'da sahnelenmişti. Topluluk aynı yapıtı çağdaş sanat oluşumlarının yeni mekânı Santral İstanbul'da 24, 25,26 Ocak 2008'de yeniden sahneye koyuyor.
Handan Ergiydiren Özer önderliğinde kurulan ve dans, tiyatro, ses ve mimarinin etkileşimini yeniden yorumlayan 22/11 (yirmiikionbir) proje topluluğu, "Bana Islak Mayonuzu Gösterin" adlı eserde Zafer Aracagök'ün Sevim Burak üzerine, tamamlanmış ses tasarımı-müzik projesi "Yalvarırım Beyefendi Saatınız Kaçı Gösteriyor?" ile işbirliği yapıyor. Seda Temizer Yöntem'in tasarladığı sahnede her gece yeniden okunuyor Sevim Burak, her gece yeniden bozuluyor ve yeniden kuruluyor yazarın dünyası.
"Bana Islak Mayonuzu Gösterin" ne yalnızca fiziksel tiyatro ne de çağdaş dans kategorisine indirgenemiyor. 22/11 ekibi de bu yapının sınırlarının önceden belirlenmiş olmadığını, her gece kendilerinin ve birbirlerinin hayaletleriyle yüzleşerek Sevim Burak'ı yeniden okuduklarını ifade ediyor.
Koreograf Handan Ergiydiren Özer, gösterim boyunca dekor ve mimarinin de müdahil olduğu, devinim ve rejinin, bozulmalara, kazalara ve sapmalara açık bir tutum izlediğini anlatıyor. Seyirciyi "yok sayma"nın, içe dönük, her karesi ezberlenmiş bir gösterim sahnelemenin de kendisi için cazip olmadığını söylüyor. Ekip farklı art alanlardan gelen; dans, tiyatro, felsefe, tasarım kökenli yaratıcılardan oluşuyor.
22/11, projelerinde bu çeşitliliğin zenginliğini arıyor ve işbirliği içinde üretmenin çağdaş gösterim sanatlarının temel düşüncesi olduğuna inanıyor.
22/11 tiyatro, dans, tasarım ve sesin birleştiği yerde, zamanımızın anlatısını bulmaya çalışıyor. Şüpheci, sorgulayıcı, ezber bozucu tutumuyla, izleyiciye doğrudan ulaşmak ve bir 'farkındalık' duygusu yaşatmayı hedefliyor.
Birlikte yaratanlar ve gösterimciler: Misket Alkım – İlyas Odman – Zerçin Sönmez – Ufuk Şenel – Müge Yetişmen – Çağlar Yiğitoğulları
Dramaturji : Selda Öndül – Linda Stark
Sahne ve Işık Tasarımı: Seda Temizer Yöntem
Kostüm Tasarımı: Erkmen Savaşkan
Proje Asistanı: Tuğba Ayas
Web: http://www.yirmiikionbir.com/
e-posta: yirmiikionbir@gmail.com
Pazar, Ocak 13, 2008
Cuma, Ocak 04, 2008
"GÜZELDEN ÇİRKİN ANLAM ÇIKARMAK..."
Bu yazı özellikle 5651 sayılı kanun bağlamında okunmalı!
Çarşamba, Ocak 02, 2008
AB KÜLTÜR MEVZUATI
http://www.kumid.eu/euproject/