Salı, Eylül 13, 2011

Bir IStanbul Düğünü

Kultur: Duisburger Akzente mit Weltpremiere eröffnet - Bilder - Diverses - FOCUS Online

Geçici Heykel Bahçesi olarak bir İstanbul Düğünü...

Yeşim Özsoy ve Genco Gülan'ın hazırladığı performans Osmanlı şenliklerine referans veren çağdaş bir yorum. Klasik bir İstanbul düğünü formatında günümüze uyarlanan gösteri, uçurulan balonlarla, otomobillerin ve raks eden insanların taşıdığı metal minyatür heykelleriyle Duisburg şehri Opera meydanını bir heykel bahçesine dönüştürdü.

Projenin çıkış noktası, ismini de aldığı iki adet Surname'dir: Surname-i Hümayun ve Surname-i Vehbi. Piyasada tıpkı basımları dolaşımda olan 16. ve 18. Yüzyıllardan kalma iki "düğün kitabı" referans olarak alınmış, proje bunların üstüne inşa edilmiş. Fakat "Surname 09" dönemin kopyasını yeniden kurgulayarak sahnelemek yerine yorumlar; iç içe geçmiş bir gösteri ve heykel serisine dönüştürür.

Gösteride rahmetli Metin And'ın ayak izleri takip edilmiştir. Üstat And yazılarında Osmanlı düğünlerini çağdaş gösteriler ile karşılaştırır. Eş zamanlı aksiyonların, doğaçlamanın, hareketli heykellerin klasik batı kalıplarına göre bir avantaj olduğunu vurgular. Düşünsel yapı da günümüzde (hepimizin davetli olabileceği) bir İstanbul şehir düğünü formatına oturtulmuştur. Düğünde dört aile, biri Amerikalı iki damat, iki gelin ve bir sünnet çocuğu heyecanla başlarına gelecekleri beklerler...

Surname 09'daki heykeller ise görsel Osmanlı minyatür imgelerini üçüncü boyutta tartışmayı amaçlar. Gösteride kullanılan 41 parça metal heykel Surname figürlerinin çağdaş yorumlarıdır. Minyatürde "batı" resmindeki gibi bir perspektif olmadığı gibi, bu figürlerin yorumu olan heykeller de (aynı birer şablon gibi) 3. boyuttan yoksun bırakılmışlardır. Bakır, alüminyum, demir ve çelik heykeller (Osmanlı düğünlerindeki benzerlerinde olduğu gibi) hareketlidirler. Kuş heykeli bir balon aracılığıyla uçurulur, dört büyük parça otomobillerin üzerinde gezdirilir, onbeş büyük parça dansçıların sırtına monte edilmiştir (aynı birer kabuki kuklası gibi) ve onlarla beraber hareket ederler. Geri kalan parçalar da yine Surname'dekiler gibi büyükçe birer düğün hediyesidir ve elde taşınırlar. Düğünde eğlence arttıkça misafirler heykellerin de ağırlığı ile yorulurlar.


http://www.vedigerseyler.com/tr/gosteriler.asp?gs=12

Devamı yukarda!

Hiç yorum yok: