Seyyar Sahne bu ay repertuarındaki üç ayrı tek kişilik oyunla seyirciyle buluşuyor. Son birkaç yıldır oyunlarını sergilediği İTÜ Maçka Kampüsü İşletme Fakültesi Tiyatro Salonu’ndan dekanın salonu depo yapma kararı sonrası çıkmak zorunda kalan grup, yaptığı edebiyat uyarlamalarıyla Semaver Kumpanya’ya (Çevre Tiyatrosu) ve Şermola Performans’a konuk oluyor.
Tiyatroseverlerin ve edebiyatseverlerin yoğun ilgisiyle beş yıldır gösterimlerine devam eden, Oğuz Atay’ın aynı isimli eserinden hareketle uyarlanan “Tehlikeli Oyunlar”ın yanı sıra prömiyerini geçen sene Nisan ayında yapan Yeraltından Notlar da bu sezon seyirciyle ilk kez buluşacak. Tiyatro, televizyon ve sinema dünyasının aranılan oyuncularından Nadir Sarıbacak’ın oynadığı “Yeraltından Notlar” 18 Ocak Cumartesi ve 22 Ocak Çarşamba 20:30’da, “Tehlikeli Oyunlar” ise 17 Ocak Cuma ve 29 Ocak Çarşamba günü Çevre Tiyatrosu’nda olacak. Biletler Çevre Tiyatrosu gişesinden edinilebilir. Online bilet ise: www.seyyarsahne.com adresinde.
Seyyar Sahne’nin bir diğer edebiyat uyarlaması Tezer Özlü’den “Çocukluğun Soğuk Geceleri” ise 18 Ocak Cumartesi 20:30’da bu sezon seyircileriyle ilk kez buluşmak üzere Şermola Performans’ta olacak. Biletler Şermola Performans gişesinden ve Biletix’ten edinilebilir.
(Bu gösterimlerin tüm geliri Şirince’de gösteri sanatları alanında uluslararası bir araştırma merkezi olmayı hedefleyen Tiyatro Medresesi’ne bağışlanacaktır. Tiyatro Medresesi hakkında detaylı bilgi için: www.tiyatromedresesi.org )
SEYYAR SAHNE OCAK AYI PROGRAMI
17 OCAK CUMA 20:30 - Tehlikeli Oyunlar (İki perde, 130 dakika)
18 OCAK CUMARTESİ 20:30 - Yeraltından Notlar (İki perde, 100 dakika)
22 OCAK ÇARŞAMBA 20:30 - Yeraltından Notlar (İki perde, 100 dakika)
29 OCAK ÇARŞAMBA 20:30 - Tehlikeli Oyunlar (İki perde, 130 dakika)
@SEMAVER KUMPANYA (ÇEVRE TİYATROSU)
Tam: 30TL, Öğrenci: 20TL
ONLINE BİLET: www.seyyarsahne.com
18 OCAK CUMARTESİ 20:30 - Çocukluğun Soğuk Geceleri (Tek perde, 70 dakika)
@ŞERMOLA PERFORMANS
Tam: 30TL, Öğrenci: 20TL
ONLINE BİLET: http://www.biletix.com/ etkinlik/RTSR8/ISTANBUL/tr
“Yeraltından Notlar” Hakkında…
Dostoyevski’nin Yeraltından Notlar’ı, onu okuyan herkesin hayatında az ya da çok bir iz bırakmıştır. Roman karakterinin hayata, ilişkilere, insanın arzularına ve varoluş mücadelesine dair deneyim ve gözlemlerini çoğu zaman haklılaştırır, bu “yeraltı adamı”nın karanlık arazlarıyla kendi varoluşumuzun bulanık yanları arasındaki benzerliklerden edebi bir haz duyarız.
Ancak, Dostoyevski bu romanında özellikle tanrı anlatıcıyı değil ben anlatıcıyı tercih etmiş ve karakterine bir isim vermemiştir. Bu özellikler, romanı nasıl okumamız gerektiğine dair önemli işaretlerdir. “Ben hasta bir adamım” diye söze başlayan yeraltı adamının, yaşadıklarına –az da olsa- belli bir mesafeden bakabildiğinin işaretleridir bunlar bizce.
Metin ve sahneleme çalışmasında bu işaretin kılavuzluğunda ilerledik. Amacımız, yeraltı adamının içinde boğulduğu karanlık dünyadan biraz olsun aydınlık denilebilecek bir alana başını çıkarıp nefes alabildiğini ve tam da bu ışık ve nefes sayesinde okurla doğrudan konuşabildiğini gösterebilmekti.
Tasarlayan ve Yöneten: Celal MORDENİZ
Oynayan: Nadir SARIBACAK
Metni Düzenleyen: Seyit ERKAL, Oğuz ARICI,
Işık: Cem YILMAZER
Kostüm: Kübra NALDÖKEN
Reji Asistanı: Selen ŞEŞEN
“Tehlikeli Oyunlar” Hakkında…
Oğuz Atay’ın, “Tutunamayanlar”ı bitirdikten kısa bir süre sonra yazdığı “Tehlikeli Oyunlar” romanı, Seyyar Sahne tarafından sekiz aylık yoğun bir çalışma sürecinin ardından seyirci karşısına çıkarılıyor.
Son bir kaç yıldır hatırat (“Ben, Pierre Rivière...”-2006), kutsal metin (Eski Ahit - “Vaiz” - 2007) ve mesnevi (“Kuşlar Meclisi” - 2008) gibi “tiyatro dışı” metin türlerinin dramatik olanaklarını araştıran grup bu kez bir romanı tek kişilik bir oyun olarak sahneliyor.
“Tehlikeli Oyunlar”, Hikmet Benol karakterinin varoluş mücadelesi üzerinde şekillenen ve diyalogdan monologa, ben-anlatıcıdan tanrısal-anlatıcıya, mektuplardan günlüklere ve şiirlere, didaskalilerden kaleydoskopik görüntüler oluşturan bilinç-akışlarına kadar birçok yazın tekniği ve türüyle anlatım olanaklarının sınırlarının zorlandığı uzun soluklu bir romandır.
Seyyar Sahne uzunca bir süredir, hareket, ses ve nefesin objektif çözümlemeleri ve bu analizler yoluyla icrasını temel alan oyunculuk çalışmaları yürütmektedir. “Tehlikeli Oyunlar” bu araştırma ve çalışmaların doğal bir uzantısı olarak da görülebilir.
Konsept ve Yönetim: Celal Mordeniz
Metni Düzenleyen ve Reji Danışmanı: Oğuz Arıcı
Metni Düzenleyen ve Oynayan: Erdem Şenocak
“Çocukluğun Soğuk Geceleri” Hakkında…
Çocukluğun Soğuk Geceleri, Tezer Özlü’nün çocukluk, ilkgençlik, kadınlık, cinsellik ve delilik temalarını, yaşam ve ölüm izlekleri etrafında, yalın ve sarsıcı bir dille işlediği, derinleştirdiği ve tartıştığı bir özyaşamöyküsel anlatı olarak, Türkçe edebiyatın aykırı ve ayrıksı örneklerinden biridir. Uzun zamandır oyunculuk uğraşına bir makam icrası şeklinde yaklaşan ve son dönemde tiyatro dışı metinleri oyuncu ile yönetmen ve oyuncu ile seyirci arasında kurulacak diyaloglar ışığında sahnelemeye yönelen Seyyar Sahne tarafından tek kişilik bir oyun olarak sahneye taşınmaktadır.
Oyuncu: Nesrin Uçarlar
Yönetmen: Celal Mordeniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder