Cuma, Nisan 07, 2006

"THE GUARDIAN ve TURK EDEBIYATI" EDEBİYATI ÜZERİNE...

"The Guardian" (ki o da web-kütüğü yöntemiyle yayınlanmakta yıllardır) "Culture-Vulture" - "Dünya Edebiyat Turu" bölümünde aşağıdaki gibi bir etkileşimli içerik açılmış:

"And on that note, let us proceed without further ado to this month's destination. We've counted up your votes, and the winning country is ...Turkey. Most people have now heard of the country's bestselling author, Orhan Pamuk, whose profile was raised considerably when his recent trial on the charge of "insulting turkishness" made headlines around the world, but which other Turkish writers should we be reading? Tourists, it's over to you. And don't forget to tell us where you'd like to go next."

Basınımız, bu konuyu, "The Guardian Türk edebiyatını övüyor, göklere çıkarıyor" tadında duyurup duruyor. En doğru yorumla Hürriyet Kültür Sanat vermiş haberi. Ama aynı Hürriyet, aynı haberi "Yaşam" sayfasında yine tuhaf vermiş: "The Guardian bir ay boyunca Türk edebiyatını tanıtacak!"

Yok böyle bir şey! Kimsenin Türk edebiyatını tanıttığı filan yok.
Gerçekte durum ne peki? Kim ne yazarsa o listeleniyor. (Başlıktaki linki tıklarsanız felaket bir manzarayla karşılaşacaksınız...) Girin bakın en iyisi... Tek tük doğru içerik giren var. Mesela Boğaziçi Üniversitesi'nin edebiyat portali gibi.. Yine de manzara genel olarak bir "politik duvar yazıları abidesi"... Ya da "taraftarlar boy gösterisi" (Elif Şafak fanatikleri mesela)...
Herşeye rağmen http://www.enisbatur.org/digerdiller/english/index.html linkini koyayım dedim. "Sunucu bulunamıyor" çıktı o da... Neyse. Meydanın kime kaldığı belli. Asıl orada olması gerekenler ve onları duyuracak olanlar bilgi okur-yazarlığını "snobe" ededursunlar bakalım daha...
Ne diyeyim...

Hiç yorum yok: