Cuma, Kasım 23, 2012

14 YIL ARADAN SONRA YENİDEN "AFİFE"

Afife- 2012

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, koreografisi ve librettosu Beyhan Murphy’e, müzikleri Turgay Erdener’e ait olan "Afife" modern bale eserini, Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde sergilenişinden 14 yıl sonra yeniden sahneye koydu.

Müslüman Türk kadınlarının sahneye çıkması yasak olan bir dönemde;
1919 yılında
sahneye çıkan ilk Müslüman Türk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale’nin hayatı üzerine kurulu bir modern bale prodüksiyonu olan "Afife" ilk gösterimini 22 Kasım 2012'de Kadıköy Süreyya Operası Sahnesi’nde yaptı.


1998 yılında Halk Sigorta desteğinde, Meriç Sümen’in yeniden sahneye dönüşünü kutlayan eserde bu kez Afife rolünü Tülay Yalçınkaya canlandırıyor. Zuhal Balkan, Ebru Cansız, Deniz Zirek ve İlke Kodal ise, Afife Jale’nin dört dönemini canlandıran diğer dört Afife olarak seyirci karşısına çıkıyor.  (*)
Afife’nin hayatında önemli yeri olan dört erkekten Ziya karakterini Erhan Güzel, Mehmet Ali karakterini Berk Sarıbay, Dr. Suat karakterini Egemen Kement  ve Selahattin Pınar karakterini de Arkın Zirek canlandırıyor.

Aynı zamanda bir "dans drama" olan ve çağdaş Türk bale repertuvarında özel bir yere sahip Afife,  Afife Jale’nin hayatındaki  altın, kırmızı, mor ve gümüş olarak tanımlanan dört ayrı dramatik dönemi, 25 kişilik bir ensemble, hareketli ve lirik danslar ile canlandırıyor. Kostüm tasarımları Bahar Korçan, dekor Adnan Öngün'e ait.

(*) 1902-1941 yılları arasında yaşamış olan Afife Jale, hayatının Bakırköy Akıl hastanesinde geçirdiği son döneminde, tüm yetilerini kaybetmiş, yıpranmış bir durumda; "gölgeler" diye nitelendirilen hasta bakıcıları tarafından bakılıp, tedavi edilmekte  ve hayatının dört dönemini hatırlamaktadır.


Afife, bu dört döneminin 4 ayrı dansçı tarafından canlandırıldığı, heyecan, zorluk  ve aşk dolu bir "geçmişe dönüş’" yolculuğuna çıkar.
Her dönemin bir rüyası vardır. En son dönemde bu rüya bir kabusa, hayatı da artık bir trajediye dönüşmüştür. Afife’yi, sefalet ve yalnızlık içinde, ilk aşkı Ziya’nın kollarında hayata veda ederken buluruz.
Afife Jale, terk-i diyar eylemiştir ama başardığı eylem, günümüze kadar yüzlerce belki binlerce kadını etkilemiş ve Türkiye’nin sahne tarihinde bir mihenk taşı olmuştur.

Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi


27, 29 Kasım tarihlerinde Saat: 20.00’de; 
24 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde Saat: 16.00’da.
Bilet satış için: 0 216 346 15 31 / 120- Çevrimiçi: https://kkm.kadikoy.bel.tr/
Kaynak: idobbasin@gmail.com - www.dobgm.gov.tr

Hiç yorum yok: