Pazartesi, Mart 11, 2002

“Birinci Mevki İnternet” için...




Tartışmalar süredursun, artık yaşlanan, haylice de “lümpenleşen” bu internetin “birinci mevki” olanı geliyor: “Internet-II! ABD’de kurulan bir konsorsiyum , İnternet-II ile bilimsel araştırma topluluklarının birbirleriyle daha etkin bir ağ oluşturabilmesini, devrim yaratacak internet uygulamalarını, yeni hizmet ve uygulamaların daha geniş bir internet cemaatına daha hızlı aktarılmasını mümkün kılmayı amaçlıyor.

Ücretli olacak İnternet-II projesine Avrupa’dan şimdiden katılan üyeler arasında Yunanistan dahil, Balkan ülkelerinin sayıca çokluğu dikkat çekici. Türkiye listede gözükmüyor, ancak 1994’de kurulmuş, Avrupa TERENA ağına dahil “ULAKBİM” ile dolaylı bir biçimde yer alıyor. Sitesine baktığınızda, 2001 planını henüz yenilemediği görülen TERENA, toplantılarından birini geçen yıl Mayıs ayında Antalya’da yapmış. ULAKBİM’ den ulaşılabilen canlı yayın kayıtlarından anlaşıldığı kadarıyla, bu toplantıda Avrupalılar, daha çok Balkan ülkelerini dert edinmişler. “GTRN” (Global Terabit Research Network ) konsorsiyumu da, ikinci kuşak internet projesine dünyanın geri kalanını aşamalı olarak dahil etmeye çalışıyor. Türkiye’nin ilk elektronik kitap portali “Alt Kitap”da da İnternet-II hakkında ilginç bir yorum var.

Buraya kadarı konunun daha çok “yukarıdan aşağıya” politikalarını ve teknik altyapı sorunlarını ilgilendiriyor. İşin bir de “içinin doldurulması” boyutu var ki, burası hepimizi ilgilendiriyor işte. O da, her ne kadar kullanıcıları öncelikle araştırma kurumları olacaksa da, bu ayrıcalıklı ağın yarınki “bireysel kullanıcılarını” bugünden hazırlamak için yapılan yaygın çalışmalar...

“ThinkQuest” (“Düşün-Araştır”) ağı bunlardan biri. Bu ağ, özellikle çocuklar, gençler, eğitimciler, anne-babalar, akademisyenler, sanatçılar, web girişimci ve tasarımcılarına -şimdilik ücretsiz olarak- açık. Sitede “Programlar”, “Bilgi” ve “Kütüphaneler” diye üç alt bölüm var. “Kütüphaneler”de 5000’in üzerinde kaynak adresi içeren ve dünya çapında katılımla oluşturulmuş bir web araştırma merkezi yer alıyor. “Programlar” arasında “Geleceği Düşlemek” başlıklı projeler, çeşitli ülkelerin kendi “Düşün-Araştır” ağları, “Yarının Öğretmenlerini Hazırlama” girişimi ve ilki 18 Mart 2002’de başlayacak üç yarışma dikkati çekiyor. Amaç, bilgi üretme ve işlemeyi bir yaşam biçimi haline getirmek . Yarışmalar her ülkeye ve her bireye açık. Katılanlar ya da “Birinci Mevki’de yer ayırtanlar” arasında Arabistan, Slovenya, Estonya, Burundi de var... Haydi!


Yayın: 28 Şubat 2002, Perşembe, Milliyet Kültür Sanat Eki

Hiç yorum yok: