Cumartesi, Şubat 28, 2004

www.mimarlikmuzesi.org



Sanal Mimarlık Müzesi, www.mimarlikmuzesi.org adresinde sanatseverlerin ziyaretine açıldı. Yapı- Endüstri Merkezi tarafından sanal ortamda kurulan müze, Türkiye'de yıllardır gündemde olan ancak yaşama geçirilemeyen gerçek 'Mimarlık Müzesi'nin ilk adımı olma özelliğini taşıyor. Dünya mimarlık mirasını oluşturan eserlerin sergileneceği müzede, çeşitli kişi ve kurumların arşivlerinde saklanan belgeler de gün ışığına çıkarılacak.
Ayrıca Türk mimarlığının yurtdışında tanınması için 'www.archmuseum.org' adresinde İngilizce yayına da başlayacak olan müze, mimarlarla yapılan röportajlar, anılar ve yapı öyküleriyle yalnızca 'gezilen' değil, aynı zamanda 'okunan' bir sanal mekân olmayı hedefliyor. Müzede yer alan bütün bilgi ve belgeler dijital kayıt biçiminde saklanarak, mimarlık tarihi açısından çok değerli bir arşiv oluşturulacak.
Müzenin 'galeri' bölümünde 45 günde bir yenilenen tematik sergiler sona erdikten sonra 'koleksiyon' bölümüne alınarak müzenin büyümesi sağlanacak. 'Koleksiyon' bölümünde o güne kadar müzede sergilenmiş bütün obje, belge ve bilgiler, 'yapılar', 'portreler' gibi ana başlıklar altında kullanıcının araştırmasına açık tutulurken, dileyen ziyaretçiler 'galeri' arşivindeki geçmiş sergilere ulaşıp gezebilecekler. Sanat Tarihçisi Derya Nüket Özer tarafından hazırlanan Sanal Mimarlık Müzesi'nde ilk aşamada Mimar Sedat Çetintaş'ın, Prof. Kemal Ahmet Arû'nun, mimar Tan Oral'ın sergileri yer alacak. Araştırmacılara yönelik olarak hazırlanan 'Sahaf' sergisi ise, her sergi döneminde yenilenecek. (Kültür Sanat)

Radikal haberi

Hiç yorum yok: