Cumartesi, Kasım 20, 2004

Osmanlı Madalyaları


Osmanlı İmparatorluğu’ndaki nişan ve madalya geleneğinin 120 yıllık serüvenini gözler önüne seren "İftihar ve İmtiyaz- Osmanlı Nişan ve Madalyaları" başlıklı sergi 26 Aralık tarihine kadar Osmanlı Bankası Müzesi'nde meraklılara sunuluyor. Küratörlüğünü Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Edhem Eldem'in üstlendiği serginin tasarımı Bülent Erkmen'e ait.
Bir “tarih düşme” mekanizması olarak da kullanılan nişan ve madalyalar 120 yıllık bir dönemi sembollerin güçlü diliyle anlatıyor. Sözkonusu dönem ve günümüz dinamikleri arasındaki benzerlikleri gözler önüne seren objeler, Osmanlı’nın Batı’ya açılma izleri dolayısıyla Türkiye’nin Avrupa Birliğine giriş sürecinin kökleri hakkında ipuçları içeriyor.

Sergide, pırlantalarla bezeli nişanlardan bakır harp rozetlerine, beratlardan fotoğraflara, kartpostallardan biblolara kadar 1.000’in üzerinde obje ve belge yer alıyor. Aralarında Tanzimat Hatıra Madalyası , Sultan Abdülaziz’in Londra Ziyareti Hatıra Madalyası , Kırım Harbi Madalyası , Birinci Rütbe Murassa Mecidî Nişanı Şemsesi, Birinci Rütbe Murassa Osmânî Nişanı Şemsesi, Bosna Madalyası, Birinci Rütbe Şefkat Nişânı Şemsesinin de sergilendiği "İftihar ve İmtiyaz- Osmanlı Nişan ve Madalyaları Sergisi" , 26 Aralık 2004 tarihine kadar açık kalacak.

OSMANLI BANKASI MÜZESİ
Bankalar (Voyvoda) Caddesi 35/37
Karaköy
http://www.obmuze.com/


Hiç yorum yok: