Çarşamba, Kasım 10, 2004

"teatro VASCELLO" geliyor!
insan kaderine dair en umutsuz yorum: "Trachis Kadınları"


Sofokles'in Ezra Pound tarafından İngilizce'ye uyarlanan "Trachis Kadınları"nı Giancarlo Nanni İtalyanca'ya çevirerek sahneye koymuş... Oyun 24 Kasım Çarşamba saat 20.00'de, Enka Vakfı – Şadi Gürçelik Spor Sitesi (İstinye) sahnesinde "teatro Vascello" tarafından Türk seyircisine oynanacak.



TEATRO VASCELLO HAKKINDA:
İtalya’nın en önemli alternatif ve bağımsız tiyatrosu Teatro Vascello ilk kez Türkiye’de. Usta oyuncu Manuella Kustermann ile rejisörlükte 40. yılını doldurmaya hazırlanan Giancarlo Nanni’nin birlikte kurduğu Teatro Vascello seksenli yıllardan beri Roma’da birçok tiyatro ve tiyatrocuya öncülük ve ev sahipliği yapıyor. Peter Brook, Bob Wilson, Robert Lepage, Tadeus Kantor, Edith Clever, Stephen Petronio, Judith Malina, Jan Febre, Jurij Ljubimov, Oriza Hirata gibi isimler Teatro Vascello ile çalıştılar.

YÖNETMEN HAKKINDA:
GIANCARLO NANNI
Yönetmen, Teatro Vascello Sanat Yönetmeni

1941 yılında İtalyan bir babanın ve Yunanlı bir annenin oğlu olarak Rodos (Yunanistan)’da doğdu. 1943’de ailesiyle beraber Roma’ya yerleşti. Okulu bitirdikten sonra 1964’de Cy Tombly ile resim çalışmaları yaparak Gallery Arco d’Alibert’de başladı. Yine aynı yıl Manuella Kustermann’la tanışmasıyla tiyatro kariyerine başladı. 1972’de Wedkind’in “Spring Awakening”ini devrimci bir anlayışla yönetmesiyle Roma’nın deneysel tiyatro toplulukları arasında önemli bir lider haline geldi. Nanni, tanınmış “The School of Rome” diğer adıyla “Theatre İmage” i kurdu. Öğrencileri Memé Perlini, Giuliano Vasilico ve Pippo di Marca, bindokuzyüzyetmişlerdeki İtalyan Avangartı’nın en önemli yönetmenleri oldular.
2001’de Actors Studio’da bir workshop yöneterek bu saygın kurumun ilk İtalyan eğitmeni oldu. Tokya’da ve Polonya’da konferanslar ve eğitim çalışmalarında bulundu. Yönettiği oyunlar Mısır, Rusya, Bulgaristan, Brezilya, Ukrayna, Amerika, Arjantin gibi çeşitli ülkelerin festivallerine katıldılar.

UYARLAMA HAKKINDA:

Trachis Kadınları, Sofokles’in yedi tragedyasından biri. Büyük şair Ezra Pound eseri ingilizceye uyarlarken tragedyanın özüne bağlı ve sade olmasına dikkat etmiş. Modern seyirciyle antik eserin bağını kurabilmek için dil değişimini, alışkanlıkları ve değişen şartları göz önüne almayarak, olaylar bütününü basit bir dile indirgeyerek yüzyıllar arasındaki farkı ortadan kaldırmış.

OYUNUN KONUSU:

Trachis şehrinde sürgünde olan Herkül'ün karısı Deianira, kocasından uzun süredir haber alamamanın endişesi içinde sütanne'ye derdini döker. Sütanne de oğlu Illo'yu babasını aramak için göndermesini salık verir.Tellal Lica, Herkül'ün sağ olduğunu ve Kral Eurito'dan öç almak için mahvettiği Eukalia şehrinin zaferini kutlamakta olduğunu bildirir. Lica beraberinde bazı esireleri de getirir.Bunlardan özellikle bir tanesi Herkül’ü çok etkiler. Bir haberci, kendisine, Iole adlı bu kızın, kral Eurito'nun kızı olduğunu ve bu kız uğruna Herkül'ün Eukalia'yı mahvettiğini söyler.Deianira kocasını tekrar kazanmak için, bir aşk iksiri olduğunu sandığı, Herkül tarafından öldürülen Nesso'nun kanıyla ıslatılmış bir elbise gönderir. Daha sonra Deianira bu kanın çok kuvvetli bir zehir olduğunu öğrenir. Elbisenin babası üzerindeki etkisini gören Illo, annesine nefretini kusar. Umutsuzluğa kapılan Deianira intihar eder. Illo vicdan azabı çekerken, ölmek üzere olan Herkül gelir. Oğlundan kendisini öldürmesini ister. Karısı Deianira’nın intihar ettiğini öğrenince eski bir kehanetin gerçekleştiğini anlar. Oğluna Etna'da cesedini yakması ve Iole ile evlenmesi konusunda yemin ettirir. Illo her ne kadar itiraz etmeye çalışsada , cenaze alayı yola koyulur. Illo gökyüzüne meydan okur.

24 Kasım Çarşamba 20:00

Enka Vakfı – Şadi Gürçelik Spor Sitesi – İstinye
Bilet Satış: 12 Kasım Cuma’dan itibaren D.T. Taksim Sahnesi Gişesi / 12:00 – 20:30
Bilet Fiyatları: 35.000.000 – 25.000.000
Rezervasyon: Enka Vakfı (0 212) 276 22 14 / 209
Semaver Kumpanya (0 212) 585 59 35 : http://www.semaverkumpanya.com/


Not: Oyunun müzikleri Paolo Vivaldi tarafından bestelenmiş. Bu "Vivaldi"yi merak edebilecekler için!:
PAOLO VIVALDI born in Rome in 1964 with a degree in S.Cecilia Music Conservatory as Composer and Orchestra conductor. Paolo Vivaldi is considered one of the new hopes of the Italian film music and he has already recorded several soundtracks for TV, feature films and theatrical works with a remarkable success of public and critics.
Kaynak: http://www.promusic-inc.com/frontdoor/the_composers.cfm









ÇOCUKLAR İÇİN TİYATRO...

"Pırtlatan Bal" (Aziz Nesin, Çocuk müzikali), "Nasreddin Hoca", "Evvel Zaman İçinde" (7'den 70'e kukla oyunları) Semaver Kumpanya'da sürüyor:
bkz: Oyunlar: http://www.semaverkumpanya.com/oyunlar.htm

Bu da daha küçükler için: "Sihirli Orman"

AKATLAR KÜLTÜR MERKEZİ
Kasım Ayı Boyunca Her Cumartesi - Pazar Saat 11.00
(Arife Günü ve Bayramın 1. günü hariç)

Tek perdelik müzikal komedi, Çocuk Oyunu
Yazan - Yöneten : Sibel SEZER
Müzik : Mehmet SEZER
Söz : Sibel SEZER
Afiş Tasarım : Onur KADAM
OYNAYANLAR
Işılay ÜRKMEZ : Fıstık
Dergah ŞEN : Mıstık
Burak ALKAŞ : Cingöz
İdil YÜRÜK : Peri
Tarık ÇİÇEK : Hüsnü ARAKEL
Alize ERTEM : Cadı ve Tavşan
Bilgi için: Füsun ELİZ
Beşiktaş Belediyesi BELTAŞ A.Ş.
fusun.eliz(at)eltas.com.tr


Hiç yorum yok: